Sijaiskodit

Tällä hetkellä emme etsi uusia sijaiskoteja.

Yleistä sijaiskotitoiminnasta

Moni Onnentassun eläin tarvitsee väliaikaisen sijaiskodin, koska ne ovat syystä tai toisesta jääneet kodittomiksi. Joskus kodinomainen sijaiskoti on eläimelle eläintaloa parempi vaihtoehto. Arat eläimet saavat sijaiskodissa opetella luottamaan ihmisiin rauhallisessa ympäristössä.

Eläimiä voi tulla yhdistyksellemme:

  • löytöeläiminä
  • populaatiokissoina
  • poliisin kautta
  • sosiaalitoimen kautta
  • valvontaeläinlääkärin kautta
  • yksityiseltä ihmiseltä

Eläimet voivat olla myös huostaanotettuja. Tai voi olla, että omistaja on sairastunut tai kuollut, eikä enää pysty eläintä hoitamaan.

Sinulla on tärkeä tehtävä

Sijaiskodin tehtävänä on tarjota hyvää hoitoa eläimelle siihen asti kunnes se löytää uuden kodin tai voidaan sijoittaa keskukselle etsimään uutta kotia. Tämä sovitaan aina tapauskohtaisesti. Sijaiskodissa eläin saa tottua ihmisiin ja normaalin kotielämään. Samalla saamme kuvan siitä, minkälainen luonne lemmikillä on ja millainen koti sopisi juuri tälle yksilölle.

Sijaiskodiksi haluavalta henkilöltä ei edellytetä mitään erityisiä tietoja tai taitoja. Pääasia on, että on kärsivällisyyttä, kokemusta eläinten kanssa toimimisesta ja aikaa vietettäväksi toisinaan hyvinkin aran eläimen kanssa. Harkitsethan aina kuitenkin huolellisesti riittävätkö omat resurssisi sitoutumaan kodinetsijän hoitamiseen.

Sijaiskoti huolehtii eläimen hoidosta, terveydestä ja hyvinvoinnista sekä estää tartunnat mahdollisuuksien mukaan (esim. eristys, rokotukset ja tarkkailu ohjeiden mukaisesti). Omat lemmikit eivät välttämättä ole esteenä sijaiskotitoiminnassa mukana olemiselle, mutta niiden rokotukset ja madotukset on hoidettava kuntoon ennen sijaiseläimen saapumista.

Olemme kotihoitajan tukena

Sijaishoidon alkaessa kirjoitetaan kotihoitosopimus ja nimetään yhdistyksestä (Eläinten Auttajat Ry/Onnentassu) kotihoitovastaava, joka on yhteydessä sijaiskodin kanssa hoidon ajan. Kotihoitovastaava tai muu yhdistyksen edustaja käy myös tutustumiskäynnillä ennen kotihoitojakson alkua. Eläinlääkärikäynnit ja kodinetsintä asiat sovitaan puolestaanOnnentassun eläintenhoitajien kanssa.

Kulujen korvaaminen

Yhdistys korvaa sijaiskodissa olevien eläinten ruoka- ja lääkärikustannukset, sekä muut tarvikkeet.

  • Eläinsuojeluyhdistys antaa sijoituseläimelle ruokaa keskukselta. Mikäli sopivaa ruokaa ei ole keskuksella, sijaiskodille korvataan ruuat kuitteja vastaan. Tämä kuitenkin erikseen sovittava.
  • Myös hiekkaa/pellettiä saa eläimen mukaan Onnentassulta.
  • Sijoituskoti voi lainata yhdistykseltä eläintarvikkeita, kuten kuljetuskoppia, hiekkalaatikoita sekä leluja.

Huom! Yhdistys ei korvaa hoidossa olevan eläimen sijaiskodin omaisuudelle mahdollisesti aiheuttamaa vahinkoa.

Eläinlääkärikäynnit

Kaikki sijaiskodissa olevat, uutta kotia etsivät lemmikit tarvitsevat eläinlääkäriä ennen uuteen kotiin lähtöä. Kaikki eläinsuojeluyhdistyksen eläimet leikataan, sirutetaan, madotetaan ja rokotetaan. Eläimet sirutetaan jo ennen kotihoitoon lähtöä ja rekisteröidään turvasiru.fi-palveluun. Eläin on rekisteröity yhdistyksen nimiin, kunnes pysyvä koti löytyy.

Eläinlääkärikäynnit sovitaan Onnentassun eläintenhoitajien kanssa. Sijaiskoti sitoutuu toimittamaan eläimen ennakkoon sovitusti keskukselle tai muuhun erikseen sovittuun paikkaan eläinlääkärikäyntiä varten. Jos kuitenkin sijaiskoti sijaitsee kauempana voidaan asiasta sopia erikseen sijaiskotivastaavan kanssa, kuitenkin ennen kotihoidon alkua.

Mikäli eläin tarvitsee äkillistä eläinlääkärikäyntiä, tästä tulee sopia eläintenhoitajan tai kotihoitovastaavan kanssa. Hätätapauksessa ensisijaisesti eläin viedään kunnalliseen lääkäriin tai eläinklinikka Helmeen, ellei jotakin muuta ole sovittu. Jos kotihoitopaikalla on vaikeuksia toimittaa eläin lääkäriin, tulee hänen olla yhteydessä nimettyyn kotihoito vastaavaan.

Sterilointi/kastraatio:

Kissanpennut leikataan noin 13 viikon iässä ja luovutus uusiin koteihin tapahtuu viikolla 14. Emo leikataan pentujen vieroituksen jälkeen, jonka jälkeen se jää etsimään kotia sijaiskotiin, ellei se ole jo löytänyt kotia pentujen kodin etsinnän yhteydessä.

Tässäkin tapauksessa se toipuu leikkauksesta sijaiskodissa. Sijaiskoti saa toipumisohjeet ja mahdolliset lääkkeet mukaan eläinlääkärikäynnin yhteydessä. Koiranpennut leikataan aikaisintaan 6 kk iässä.

Rokotukset: Kissanpennut saavat ensimmäisen rokotuksen noin 8 viikon iässä ja samalla eläinlääkäri tarkastaa pennut. Tehosterokotus on noin 12-13 viikon iässä. Koiranpennut saavat ensimmäisen rokotuksen ennen luovutusta uuteen kotiin.

Lisäksi eläimillä saattaa olla muita terveysongelmia jotka vaativat eläinlääkäriin vientiä.

Pysyvän kodin etsintä

Kodin etsintä eläimelle aloitetaan tapauskohtaisesti heti kun mahdollista. Sijaiskoti sopii eläintenhoitajan kanssa koska ja kuinka kotia aletaan etsimään. Sijaiskoti tarkkailee eläintä aluksi sovitun ajan ja kirjoittaa siitä lyhyen luonnekuvauksen sekä ottaa kuvan. Sijaiskoti lähettää nämä eläintenhoitajalle, joka päivittää eläimen tiedot yhdistyksen nettisivuille.

Sijaiskoti voi auttaa kodin etsinnässä esimerkiksi jakamalla tietoa omassa tuttavapiirissään ja omalla Facebook-sivullaan, mikäli näin sovitaan. Jos eläin on huostaanotettu siitä ei voi julkaista kuvia netissä, tässä tapauksessa kotia etsitään ilman kuvaa, pelkän kuvauksen avulla. Hyvälaatuisilla kuvilla on iso merkitys uuden kodin löytymisen kannalta. Myös esittelyteksti on tärkeä ja sen on hyvä sisältää mahdollisimman kattavasti tietoa eläimestä.

Onnentassun eläintenhoitajat haastattelevat uudet omistajaehdokkaat. Jos omistajaehdokas vaikuttaa hyvältä, hoitaja voi antaa ehdokkaalle sijaiskodin numeron. Myös sijaiskoti haastattelee ehdokasta ja sopii tarvittaessa vierailuajankohdan, jolloin ehdokas tulee katsomaan eläintä, koirien ensimmäinen tutustumiskäynti tapahtuu Onnentassulla niin, että eläintenhoitaja on paikalla. Jos tutustuminen tapahtuu kotona, vastuuhenkilö on mukana ja yhdessä sijaiskodin kanssa jatkaa haastattelua, sekä raportoi jälkeenpäin yhdistykselle, miten vierailu meni. Jos kaikki sujuu hyvin, sijaiskoti sopii luovutusajankohdan ja ilmoittaa yksityiskohdista myös yhdistyksen sijaiskotivastaavalle (jos ei ollut paikalla).

Luovutussopimus

Jokaisesta eläimestä tehdään luovutussopimus ennen uuteen kotiin luovuttamista ja niille on sovittu hinta. Onnentassun eläintenhoitaja allekirjoittaa sopimuksen ja luovuttaa eläimen uudelle kodille. Uuden omistajan tulee suorittaa maksu ennen eläimen luovuttamista, mikäli luovutus tapahtuu suoraan sijaiskodista

Uudessa kodissa

Yhdistys tai sijaiskoti voi kohtuuden rajoissa pitää yhteyttä uuteen kotiin. Jos uusi koti ei syystä tai toisesta olekaan eläimelle sopiva tai myyntisopimuksen ehtoja rikotaan, eläin palautuu yhdistykselle.

Uusi koti sijaiskodista

Sijaiskoti voi niin halutessaan lunastaa eläimen omakseen normaaliin myyntihintaan.

Salassapito

Sijaiskodeilla on salassapitovelvollisuus. Saat kertoa uudelle kotiehdokkaalle eläimen taustoista, mutta esimerkiksi entisen omistajan nimeä tai muita tietoja, joista hänen henkilöllisyytensä voi paljastua, ei saa kertoa. Salassapitovelvollisuus koskee myös yhdistyksen sisäisiä asioita.

Emme välitä eläimen entisille omistajille tai muille ulkopuolisille sijaiskotien yhteystietoja, sillä voisi olla vaarana, että sijaiskodin kotirauha olisi tällöin uhattuna (esimerkiksi huostaanottotapaukset). Olethan tarkkana näissä tapauksissa, että et levitä eläimestä kuvamateriaalia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Muutoin voit kyllä kertoa vapaaehtoistyöstäsi ja kuvata sellaisia eläimiä, joilla ei ole huostaanottotaustaa (esimerkiksi arkajalka-populaatiokissa).

Kiitos, että olet harkitsemassa ryhtymistä tärkeään tehtävään eläimen rakastavana sijaiskotina!

Scroll to Top